Dæk

Derfor skal du tjekke dine dæk regelmæssigt

Derfor skal du tjekke dine dæk regelmæssigt? Vi har aldrig kørt så meget i bil, som vi gør nu. Vi kører fra A til B og tilbage igen flere gange om dagen. Flere og flere vælger at pendle for vores karrieres skyld, og der bliver derfor kørt mange kilometer på de danske veje. Det er derfor vigtigt, at vi har styr på bilens dæk, da det kan have en stor betydning for din kørsel af bilen. Vi forklarer her, hvorfor det er så vigtigt at tjekke sine dæk regelmæssigt. Det giver dig en mere sikker kørselsoplevelse.

Hvorfor er mønsteret så vigtigt?

Dækkenes mønstre er noget af det, der er vigtigst ved dine dæk. Mønsteret på dækkene er med til at give et bedre vejgreb. Du kan derfor køre mere sikkert på vejene, når mønsteret på dækkene er i orden. Det gælder især, hvis du skal lave en hård opbremsning. Har du ikke tilstrækkeligt med mønster i dine dæk, vil dækkene få svært ved at gribe fast i vejen og få bremset hurtigst muligt. Du vil derfor kure længere hen af vejen, end hvis du havde haft et dybere mønster i dækkene.

Mønsteret i dækkene er derfor hovedsageligt af sikkerhedsmæssige årsag. I bund og grund sikrer det bilen et bedre vejgreb. Dette er især også gældende i regnvejr. Ligger der meget vand på vejen, kan der være risiko for aquaplaning. Aquaplaning sker, når der er et lag af vand imellem dækkene og vejen. Det kan være med til at gøre bilen svær at styre, da dækkene ikke har noget at gribe fat i. Aquaplaning er derfor noget, du skal undgå, da det i værste tilfælde kan ende gruelig galt.

En måde at mindske risikoen for aquaplaning på er ved at sørge for, at mønsteret på dækkene er dybt nok. Tjek det derfor regelmæssigt, og er det ikke dybt nok, er det tid til nye dæk. Selvom dæk kan være en dyr post, kan du flere steder få rabat. Find rabatkoder hos Rabatbanditten til dine nye dæk.

Det generelle mønsterkrav

Når du skal vurdere mønstrene på dækket, er der både et generelt mønsterkrav, man kan gå efter, og det lovmæssige mønsterkrav man kan gå efter. Det generelle krav er en tommelfingerregel for, hvornår man skal begynde at overveje at skifte sine dæk ud med nogle nye. Det generelle mønsterkrav er en dybde på 3 mm. Det er vigtigt, at du måler de 3 mm i hovedmønsteret. Hovedmønsteret er midten af dækket, som ca. skal udgøre 75% af dækoverfladen. De 3 mm er et udtryk for, hvor dybe mønstrene mindst må være, før det kan have en betydelig effekt på sikkerheden, når du kører bil. Er dybden mindre end 3 mm, vil der fx være en større risiko for aquaplaning.

Det lovmæssige mønsterkrav

Det lovmæssige krav er ikke nær så strengt, som det generelle krav. Her er der tale om et mønsterkrav, hvor det på ingen måde længere er forsvarligt at køre bilen, da dækkene vil have meget begrænset vejgreb. Det lovmæssige mønsterkrav afhænger af bilens totalvægt. En bil med en totalvægt 3.500 kg. eller mindre skal have et dækmønster på minimum 1,6 mm. Har bilen en totalvægt på over 3.500 kg. skal dækmønstrene være minimum 1,0 mm. Bliver du stoppet af færdselspolitiet, og lever dine dæk ikke op til mønsterkravet, koster det 1.000 kr. pr. dæk. Det er derfor en god idé at have styr på sine dæk både af sikkerhedsmæssige årsager og økonomiske årsager.