Gode råd om dæk som du VIL vide alt om.. eller burde vide!

Når man er bilejer hvad end det er en ny eller eksisterende bil, så har de færreste ret meget viden om noget det vigtigste i forhold til sikkerheden på bilen; nemlig dækkene. For hvor mange bilejere ved ret om om dæk, udover den dækservice du finder ved Slots Auto i Solrød, Solrød Strand, Greve, Karslunde, Køge eller på fyn og Jylland?

Hvis du som bilejer, står og mangler nogle gængse oplysninger angående dæk og fælge så læs videre lige her. Vi har samlet gængse oplysninger angående hvad, hvordan og hvorfor du skal skifte dæk, hvilket dæk du burde bruge og hvornår du skal bruge de forskellige slags dæk i dette indlæg med gode råd om dæk.

Hvad er dæk?

I nutidens Danmark sælges der stort set kun radial dæk og grunden til dette skyldes, at disse har en bedre brændstofs forbrug, køreevne, sikkerhed og kørefølelse.

Dækmønsteret som er det yderste af dækket, er hvad, der oplever den største påvirkning under kørsel. Det er grunden til, at du skal skifte til vinterdæk når årstiden runder september ca. netop fordi vinterdæk anvender et mønster der er bedre til glat og koldt vejr.

Du har nok oplevet, at stå og glo på en milliard forskellige slags dæk korrekt? Udover der er mange sælgere/firmaer der gerne vil sælge dig dæk, så er designet i dækmønster forskellen på, om du køber skidt eller kanel, da slidbanen giver stabilitet gennem bagerste og forreste kant af dækmønsteret, så derfor skal du helt sikkert tage det med i overvejelsen, når du skal ud og købe dine dæk.

Mønsterdybde

I Danmark har vi et lovkrav for både sommer- og vinterdæk angående mønsterdybde som du kan læse her fra Dækbranchens fællesråd:

I henhold til den danske lovgivning skal mønsterdybden for biler under 3.500 kg totalvægt være minimum 1,6 mm, og for motorcykler og køretøjer over 3.500 kg totalvægt minimum 1,0 mm.
Mønsterdybden måles i “hovedmønsteret”, hvilket er den midterste ca. ¾ af slidbanens bredde.

Det almindelige opfattelse som mange af os er opdraget med, er at mønsterdybde ikke må gå under 3 mm. men dette er et råd for dæksikkerhed og ikke et lovkrav, da lavere dybde giver en gevaldigt øget chance for aqua planning.

Læs hvad Wikipedia indeholder af information om mønster:

Fra Wikipedia, den frie encyklopædie:

Et mønster er en integreret del af slidbanen på et dæk, den del som kommer i kontakt med overfladen af en vej, mark eller lignende.

Slidbanen/ mønsteret består af en speciel gummiblanding, som er udviklet til at give dækket forskellige egenskaber, blandt andet stor friktionsevne, evne til at bevæge sig optimalt på tør, våd eller glat vej samt har stor slidstyrke.

Mønsterets udseende er karakteristiske geometriske former der kan bestå af riller, kanaler, forhøjninger, huller og andet.

Skal du bruge 4 ens dæk på din bil?

Dine dæk skal være parvis hvilket vil sige foran skal de være ens og bagpå bilen skal de to dæk også være ens, men du må gerne bruge forskellige slags dæk foran og bagpå, dog skal størrelsen være ens imellem foran og bagpå medmindre producenten forskriver anderledes.

Betydningen af dæks alder?

Den gængse regel er at man burde udskifte sine dæk hvis de når en hvis alder. F.eks. vinterdæk der er ældre en 4 år og sommerdæk ældre end 6 år burde du få udskiftet. Grunden til dette skyldes at friktionen forsvinder med alderen og også den gængse slidtage der er af brug.

Du finder alderen på dit dæk ved at kigge efter et fire cifret tal på siden af dækket, og dette hedder DOT.

Dette er beskrivelsen fra FDM:

Efter det såkaldte DOT-mærket, som er den amerikanske kvalitetsstandard er der et firecifret tal. De første to tal er ugenummeret, og de sidste tal angiver årstallet, f.eks: f.eks. 2507 = uge 25, år 2007. Det er en god ide at spørge efter så nye dæk som muligt, når man køber dæk. Der er ingen regler for, hvor gammelt et dæk må være. Generelt bør de dog ikke bliver ældre end 10 år. Men det er især vigtigt, at være opmærksom på at et dæk ældes løbende, og dækkes egenskaber forringes gradvist med tiden. Dertil kommer, at den dækteknologiske udvikling løber stærk i løbet af 10 år.

Det er den mest basale information man behøver om dæk, når man står med håret i postkassen, men du burde læse videre på siden om relateret emner angående dæk og fælge, og med hensyn til dæk så se denne video om gode dæk råd om anvendelse for endnu mere forståelse.